Jump to content
Brian Enos's Forums... Maku mozo!
Speedsouthshooting

Match master w/ light primer strikes

Recommended Posts

The only change to the gun before the match today was tuning the extractor. Never has this gun had light primer strikes. Today about 2 out of 20 were hitting light. I replaced the firing pin and spring during the match but the problem still exist. I noticed the firing pin stop seemed a bit loose but not sure if that the issue. I have a aftec on order. Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

When my gun was acting like this it was high primers. Might be something to look at.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had light strikes when I switched from WSP to CCI small rifle. So I had to switch back to WSP and since then 0 issues. Also keep in mind to keep the spring and firing pin dry and free of oil or cleaning solution!


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

High primers.  Is the ammo reloaded?  Did you change anything on your press if you do? (Check the plate is tight enough)

Check the mainspring housing isn't full of dirt and grit.

If that spring is old, might think about replacing it with a 16 or 17 lb spring.

If you have another gun, can check if the rounds work in that gun without issues.

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, Trent1k1 said:

High primers.  Is the ammo reloaded?  Did you change anything on your press if you do? (Check the plate is tight enough)

Check the mainspring housing isn't full of dirt and grit.

If that spring is old, might think about replacing it with a 16 or 17 lb spring.

If you have another gun, can check if the rounds work in that gun without issues.

What Trent said.  Extractors got nothing to do with it........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Before the match Sunday I replaced the extractor form a new sti edge into my open gun. After that "during the match" I started having light primer strikes. When I got home I pulled the slide assembly off and placed a round into the extractor and the hook is machined deeper than the one in the open gun. The cartridge was sitting about 1/16 th away from the breechface. I've ordered a aftec, a extended firing pin and a new firing pin stop. Thanks for the input

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tried 1 spring in the rear and it was worse. Used two springs and still a huge gap. Ordered a new firing pin stop due to mine being slightly loose. Also ordered an extended firing pin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maybe a silly question , but why did you change the extractor did you have problems with the old one ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Some space behind the round as your picture indicates is ok with the slide unlocked, the space will close when  in battery.  Try the extended F.P. that should solve the issue.  Also, replace the mainspring with a new 17 lb. and a slightly loose firing pin stop should not be a problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...